Viernes, Noviembre 16, 2012

¿Qué hace un periodista de datos?

What a journalist does:
•Investigates a story
•Researches the facts
•Writes and reports the story
•Engages with the public
•Reveals and exposes the truthWhat does a data journalist do?
•Investigates a story
•Researches the facts
•Writes and reports the story
•Engages with the public
•Reveals and exposes the truth

(Fuente: Guardian)

Lunes, Julio 2, 2012

Sobre el periodismo de datos

Dos artículos sobre el periodismo de datos: por dónde empezar y qué se puede hacer.

Miércoles, Junio 13, 2012

El perfil del periodista de dades

(Texto extraído del post Jo de gran vull ser periodista de dades, publicado en el bloc de l’Escacc)

El periodista britànic Paul Bradshaw es va atrevir, amb molt d’encert, ja fa un parell d’anys a explicar “How to be a data journalist”. El seu article al diari The Guardian ja respirava la complexitat que per si mateix suposa el periodisme de dades: “representa la convergència d’una sèrie de camps que són importants per si mateixos – des de la recerca, la investigació i la estadística passant pel disseny i la programació”.

La idea de combinar aquestes habilitats per explicar històries sembla molt interessant però alhora intimida i atemoreix. Un únic perfil és capaç de fer-ho tot?  Per Bradshaw no és ben bé així però deixa clar que el periodisme de dades passa per quatre parts importants en les que d’alguna manera o altra cal posicionar-se i controlar certs coneixements:

  • Recollir dades: des del control de les fonts o espais on trobar-les fins a tenir l’habilitat de fer preguntes a les bases de dades per obtenir respostes.
  • Entrevistar les dades: en aquest punt seria interessant tenir coneixements bàsics de càlcul i estadística i tenir un domini dels fulls de càlcul.
  • Visualitzar dades: comptar amb coneixements de disseny i de programació és un gran recurs per donar aquest pas, a banda de poder relacionar les dades i destriar de quina manera es poden representar gràficament.
  • Mesclar i relacionar les dades: existeixen eines gratuïtes com ManyEyes que d’alguna manera o altra ajuden a fer aquesta tasca més fàcil.
Miércoles, Mayo 2, 2012 Lunes, Marzo 5, 2012

Eines per fer periodisme de dades

Recopilació d’eines útils per fer periodisme de dades recollides en un post del Bloc d’ESCACC:

1) Evernote: una aplicació per prendre notes des de dispositius mòbils o l’ordinador, que també pot servir per documentar el procés d’investigació d’un tema i compartir els apunts amb els editors o caps de secció.

2) Excel: les funcions importhtml() i importData() del popular programari de full de càlcul de Microsoft són molt útils per extreure informació d’interès a partir d’una adreça d’Internet.

3) Yahoo! Pipes: utilitat per treballar amb fils de subscripció RSS, tant per netejar-los com per combinar-los o afegir-hi funcionalitats.

4) Google Refine: programari que es pot descarregar i permet treballar amb bases de dades i fer operacions en lot.

5) Qlikview: Aplicació de visualització de dades pensada per a contexts empresarials, però que també pot ser d’utilitat en una redacció.

6) Junar: eina que permet obtenir, incrustar i treballar amb dades d’una adreça web que contingui taules o d’un fitxer local penjat per l’usuari.

7) NodeXL: plantilla d’Excel per fer anàlisi de xarxes, és a dir, per descobrir com estan connectats dos o més conceptes (nodes).

8) Gephi: aplicació amb les mateixes funcionalitats que NodeXL, que es pot descarregar i executar a Windows, Linux o Mac OS.

9) Scraper: extensió pel navegador Google Chrome que permet obtenir dades a partir de webs que incorporen taules.

10) iMacros: connector de Firefox que permet aplicar múltiples operacions repetides sobre una pàgina web de manera automàtica, característica que el fa útil per l’obtenció de dades.

11) QGIS, aplicació per treballar amb mapes i dades geolocalitzades.

12) ReVerb: programari que detecta relacions entre termes a Internet per respondre preguntes de manera automàtica.

13) Overview: eina dissenyada per a periodistes que ajuda a detectar temes ocults en grans col·leccions de documents.

14) Columbia Newsblaster: utilitat per classificar grans quantitats de documents de manera automatitzada.

15) CrocTail: una base de dades que indexa i compendia informació d’empreses dels Estats Units.

Lunes, Noviembre 21, 2011
Alberto Cairo: “Todo periodista debe tener conocimientos de estadística descriptiva” La Vanguardia